HTML

Impresszum

A Reálszisztéma - Marco Polo Származtatott Abszolút Hozam Alap célja, hogy a hazai állampapír kamatokat meghaladó hozamot tegyen elérhetővé a Befektetők részére. Ezt az alapot kezelem én Bakács Tamás.

Befektetési tapasztalataimat és szakmai tudásomat külföldön szereztem. Több éves felsőfokú tanulmány elvégzése után többek között dolgoztam az Arthur Andersen LLP nemzetközi könyvvizsgáló vállalat globális pénzügyi tanácsadói részlegén New Yorkban, a Baillie Gifford & Co. nevű Edinburgh, Skóciában működő nemzetközi alapkezelő vállalatnál és az Alma-Ata, Kazahsztánban működő Compass Asset Management nevű fedezeti alapkezelő vállalatnál, mint portfolió menedzser és vezető elemző.

Felfedezők útján

Ezzel bloggal elindítok egy alternatív tőzsdei fórumot, ahol olyan részvényekről, szektorokról és trendekről szeretnénk majd vitát indítani, amelyekről nem igen tudnak itthon, vagy ha igen, akkor egy újszerű megvilágításban szerepelnek majd. A valóságos helyzetet csak szélesebb összefüggésében ismerhetjük meg, amit a hosszú távú befektetőknek mindig szem előtt kell tartani. Mivel a tőzsde ritkán ad lehetőséget a teljes kép megismerésére, hogy a megfelelő döntést meghozzuk, fontosnak tartom hogy minél szélesebb látókörrel rendelkezzünk. Ezért érdemes új befektetési story-kat meghallgatni, vagy régi nézeteinket egy új szemléletben átgondolni…

Portfilio.hu hírek

Hazai befektetésekhez

Bányászat határok nélkül

2011.02.10. 16:20 Conqueror

Az arany, ezüst és a réz előző évi száguldása után és azok várható árfolyamának „megfejtése” közben az ember hajlamos arra, hogy megfeledkezzen a munkafolyamatról, aminek segítségével a föld mélyéről a felszínre hozzák ezeket a fémeket. Egy bánya üzembe helyezése a legelső fúrásoktól évekig is eltarthat, és komoly geológiai, mérnöki munkával jár, nem beszélve a hosszadalmas engedélyeztetési folyamatról. A többi iparághoz hasonlóan a bányászat sem mentes az innovációktól, néhány vállalat pedig egészen extrém körülmények között működik, ezek közül ismertetünk most kettőt.

 

A 2010-es év utolsó nagy felvásárlási sztorijának számított az ArcelorMittal és a Nunavut Iron Ore csatája a kanadai Baffinland Iron Mines megszerzéséért. A vállalat végül a két cég irányítása alá került. Bár a felvásárlási sztori messze elmaradt a BHP és a Potash Corp esetétől, annak tárgya legalább annyira érdekes, mint a Potash Corp. of Saskatchewan. A Baffinland mindössze egyetlen lelőhellyel rendelkezik, ám az méretét és vasérc-koncentrációját tekintve kimagaslónak számít (854 millió tonna, 66%-os átlagos vaskoncentrációval). Azonban a Mary River lelőhely mintegy 3000 kilométerre fekszik Torontótól, az Északi-sarkkörön túl, ahol a téli átlaghőmérséklet mínusz 28 Celsius fok. A projekt megvalósításának várható költségeit mintegy 4 milliárd dollárra becslik, mivel a bánya kialakítása mellett komplett infrastruktúrára és a munkások szállásainak felépítésére is szükség van. A jelenlegi, 175 dolláros tonnánkénti vasérc-árfolyammal számolva viszont a felvásárlók számára megéri a grandiózus projekt megvalósítása, nem beszélve arról, hogy a Baffinland-hez mindössze 590 millió dollárért jutottak hozzá, ami a szektorban végbement akvizíciókhoz képest alacsonynak számít.

 

Habár méreteit tekintve szerényebb, legalább ennyire érdekes a Pápua Új-Guineában tevékenykedő Nautilus Minerals. A cég arany és réz kitermelésére fókuszál, azonban az általuk megcélzott lelőhely mintegy 1600 méteres mélységben található a Bismarck-tengeren. Ez első hallásra minden bizonnyal hajmeresztő ötletnek tűnik, viszont a Solwara 1 nevezetű lelőhely az előzetes vizsgálatok alapján 6,8%-os rézérc-koncentrációval bír, míg egy szárazföldi bányában ez az érték 1% körül mozog. Ennek következtében a menedzsment jóval alacsonyabb költségekkel számol, és ha várakozásaik beigazolódnak, néhány éven belül a világ első víz alatti arany és rézbányájának üzemeltetőivé avanzsálhatnak. Persze, amennyiben a projekt sikeresnek bizonyul, valószínű, hogy a Nautilus felvásárlás tárgyává válik, hiszen olyan vezető bányavállalatok vásároltak részesedést a cégben, mint a Teck Resources vagy a Barrick Gold, ráadásul egy opció segítségével Pápua Új-Guinea kormánya is 30%-os tulajdonossá válhat.

 

Azonban mielőtt teljes mértékben meggyőznénk magunkat arról, hogy a hasonlóan elképesztő projektek kizárólag egy nyersanyagpiaci lufi következtében születhetnek meg, és azonnal nemesfém-shortokat nyitnánk, érdemes elgondolkodni azon, hogy egy ArcelorMittalhoz vagy egy Barrick Goldhoz hasonló vállalat is vonzónak találja ezeket, a már-már a képzelet határait feszegető projekteket. Egy dologban azonban biztosak lehetünk: ha tőzsdei sikertörténet nem is lesz a két vállalatból, annál inkább tanúi lehetünk egy újabb mérnöki csúcsteljesítmény születésének.

Szólj hozzá!

Címkék: kanada tőzsde arany réz befektetések vasérc befektetesek vállalatfelvásárlás útján felfedezők nyersanyagok portfolioblogger conqueror bhp billiton felfedezők útján m&a kimerülő készletek

A bejegyzés trackback címe:

https://conqueror.blog.hu/api/trackback/id/tr432651895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása