HTML

Impresszum

A Reálszisztéma - Marco Polo Származtatott Abszolút Hozam Alap célja, hogy a hazai állampapír kamatokat meghaladó hozamot tegyen elérhetővé a Befektetők részére. Ezt az alapot kezelem én Bakács Tamás.

Befektetési tapasztalataimat és szakmai tudásomat külföldön szereztem. Több éves felsőfokú tanulmány elvégzése után többek között dolgoztam az Arthur Andersen LLP nemzetközi könyvvizsgáló vállalat globális pénzügyi tanácsadói részlegén New Yorkban, a Baillie Gifford & Co. nevű Edinburgh, Skóciában működő nemzetközi alapkezelő vállalatnál és az Alma-Ata, Kazahsztánban működő Compass Asset Management nevű fedezeti alapkezelő vállalatnál, mint portfolió menedzser és vezető elemző.

Felfedezők útján

Ezzel bloggal elindítok egy alternatív tőzsdei fórumot, ahol olyan részvényekről, szektorokról és trendekről szeretnénk majd vitát indítani, amelyekről nem igen tudnak itthon, vagy ha igen, akkor egy újszerű megvilágításban szerepelnek majd. A valóságos helyzetet csak szélesebb összefüggésében ismerhetjük meg, amit a hosszú távú befektetőknek mindig szem előtt kell tartani. Mivel a tőzsde ritkán ad lehetőséget a teljes kép megismerésére, hogy a megfelelő döntést meghozzuk, fontosnak tartom hogy minél szélesebb látókörrel rendelkezzünk. Ezért érdemes új befektetési story-kat meghallgatni, vagy régi nézeteinket egy új szemléletben átgondolni…

Portfilio.hu hírek

Hazai befektetésekhez

Robbanó élelmiszerárak a feltörekvő piacokon

2011.01.13. 17:01 Conqueror

Az USDA, az Egyesült Államok mezőgazdaságért felelős kormányszerve szerdán tette közzé 2011-es várakozásait. Amennyiben hihetünk a számoknak, Argentína idei kukoricatermése mintegy 25 millió tonnával lesz alacsonyabb a dél-amerikai országban pusztító forróság következtében. Mivel Argentína a termény második legnagyobb exportőre az USA után, a rossz termés hatásai a piacon is megmutatkoznak, így a márciusi lejáratú kontraktusok ára 6 dollár fölé ugrott. A helyzet azonban ennél jóval súlyosabb Indiában, mivel a hagyma és a fűszerek ára megduplázódott, míg az élelmiszerek ára átlagosan 17 százalékkal emelkedett az év végén. A kormány az élelmiszer-ellátás biztosítása és az élelmiszerárakon keresztül begyűrűző infláció megfékezésének érdekében végül betiltotta a hagymaexportot.

Az ausztrál Queensland tartományban pusztító árvíz is érezteti hatását az élelmiszerek árában, a zöldségeket és gyümölcsökhöz a kereskedők mintegy 10-20 százalékkal drágábban jutnak hozzá, így itt is várhatóan felfelé módosulnak majd az inflációs várakozások.A jelenlegi szituáció érdekes reakciókat válthat ki a részvénypiacokon. A már így is hatalmas felfutást maguk mögött tudható kálisó-kitermelő vállalatok mellett egyaránt profitálhat az élelmiszeripar, az olyan vetőmagokkal és biotechnológiai megoldásokkal foglalkozó cégek, mint a Monsanto, vagy a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó vállalatok, köztük a 2008-as válság óta szinte folyamatosan rally-zó Deere. Érdemes lesz odafigyelni! 

Have a profitable day!

2 komment

Címkék: ausztrália tőzsde globális befektetések befektetesek útján felfedezők nyersanyagok portfolioblogger conqueror felfedezők útján kimerülő készletek soft commodity

A bejegyzés trackback címe:

https://conqueror.blog.hu/api/trackback/id/tr532581512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tombolatom 2011.01.13. 17:47:56

Ha ezeket előre megírnád akkor szuper lenne:) Ezt nem negatív dologból írom, csak a DE idén több mint 50%-al magasabban van. 20-as a P/E ami szerint drága. Persze, ha tényleg új gépekre költik majd az extra pénzüket a mezőgazdaságban akkor lehet még jó vétel, de azért se ez se a többi nem olcsó. Lehet lesz magasabban is, de jó lenne egy cikk előre is ami még nincs benne a mai hírekben mint ez a Deere-el ami ma 2%-ot ugrott erre a hírre.
Vettem én is ma MOS ami ugyancsak sokat futott már, de lehet lesz 100 dollár is akár. Jó daytrade volt.

Conqueror · http://www.rbroker.hu 2011.01.14. 16:18:42

Hát, tudod nekem sem írnak meg előre semmit.:)
Bár a viccet félre téve én elég nagy potenciált látok a ’soft commodities’ szegmensben 2011-ben, pont a blog-ban említett inflációs problémák miatt. És természetesen vannak még olyan cégek amik nem mentek fel arányosan a mögöttes élelmiszer áraknak megfelelően. Ilyen például a Monstanto Corp., vagy akár az Uralkali. De hangsúlyozom, én 3-5 éves befektetési horizontban gondolkodom, és ezért elemzem a vállalatok belső értékét ennek megfelelően hosszútávon (lásd az Uralkali 5 éves chart-ját). De idén szintén nagy nyertes lehet az Archer-Daniels-Midland Co (ADM:US) aki az integrált élelmiszer ipari értéklánc modellje miatt az amerikai élelmiszer ipar egyik behemodjává válhat a közeljövőben.

Na most már nem mondhatod hogy nem szóltam előre…:-)
süti beállítások módosítása