HTML

Impresszum

A Reálszisztéma - Marco Polo Származtatott Abszolút Hozam Alap célja, hogy a hazai állampapír kamatokat meghaladó hozamot tegyen elérhetővé a Befektetők részére. Ezt az alapot kezelem én Bakács Tamás.

Befektetési tapasztalataimat és szakmai tudásomat külföldön szereztem. Több éves felsőfokú tanulmány elvégzése után többek között dolgoztam az Arthur Andersen LLP nemzetközi könyvvizsgáló vállalat globális pénzügyi tanácsadói részlegén New Yorkban, a Baillie Gifford & Co. nevű Edinburgh, Skóciában működő nemzetközi alapkezelő vállalatnál és az Alma-Ata, Kazahsztánban működő Compass Asset Management nevű fedezeti alapkezelő vállalatnál, mint portfolió menedzser és vezető elemző.

Felfedezők útján

Ezzel bloggal elindítok egy alternatív tőzsdei fórumot, ahol olyan részvényekről, szektorokról és trendekről szeretnénk majd vitát indítani, amelyekről nem igen tudnak itthon, vagy ha igen, akkor egy újszerű megvilágításban szerepelnek majd. A valóságos helyzetet csak szélesebb összefüggésében ismerhetjük meg, amit a hosszú távú befektetőknek mindig szem előtt kell tartani. Mivel a tőzsde ritkán ad lehetőséget a teljes kép megismerésére, hogy a megfelelő döntést meghozzuk, fontosnak tartom hogy minél szélesebb látókörrel rendelkezzünk. Ezért érdemes új befektetési story-kat meghallgatni, vagy régi nézeteinket egy új szemléletben átgondolni…

Portfilio.hu hírek

Hazai befektetésekhez

Félelem és reszketés az uránpiacon

2011.03.17. 14:17 Conqueror

 

A múlt heti fukushimai reaktorbaleset következtében óriási veszteségeket szenvedtek el az uránkitermelő és az atomenergetikai érdekeltségekkel rendelkező vállalatok. Ezzel párhuzamosan a 70 dollár közelében tartózkodó spot uránium jegyzés a 60 dolláros szintig korrigált. A pánikszerű eladások ellenére a vállalatvezetők reakciói közel sem voltak ilyen negatívak.

A Bloomberg-nek nyilatkozó John Borshoff, az ausztrál Paladin Energy vezérigazgatója szerint az 50 dollár alatti urán már valószínűtlen és a pánik elmúlásával az iparág gyors felépülésére számít. A Paladin Energy részvényei a katasztrófát követően 30%-ot zuhantak.A hasonló volumenű árfolyamesést elszenvedő kanadai Cameco vezetője, Jerry Grandey a helyzethez képest optimista hangot ütött meg nyilatkozatában. Véleménye szerint az esemény nem befolyásolja lényegesen az ágazati fundamentumokat, és a jelenleg világszerte építés alatt álló 60 erőmű üzembe állása sem szenved el komolyabb késéseket.

A bizonytalanság azonban tovább nőtt, amikor a nukleáris kapacitásait óriási ütemben bővítő Kína szerdán bejelentette, hogy átfogó biztonsági ellenőrzést hajt végre a már üzemelő, valamint kivitelezés alatt álló atomerőműveiben. Ezzel együtt átmenetileg felfüggesztik az új nukleáris projektek engedélyezését. A kínai atomenergia-expanzió korlátozásának a legnagyobb vesztesei a feltárási fázisban lévő uránprojektek lehetnek, akik a jelenlegi negatív környezetben jóval nehezebben juthatnak finanszírozáshoz és nyerhetik el a befektetők bizalmát.

 Az uránpiac jövőjének kulcskérdése jelenleg az, hogy Kína és India az EU-hoz hasonlóan negatívan ítéli meg a nukleáris energiát ezután, vagy nem módosít nagyszabású tervein. Kína esetében ez azért is bizonyulna ellentmondásosnak, mert az ország második legnagyobb atomerőmű-kivitelező vállalata, a China Guangdong Nuclear Power Group március elején 1,2 milliárd dollár értékben tett ajánlatot az jelenleg az egyik legnagyobb feltárás alatti lelőhellyel rendelkező namíbiai Kalahari Minerals-ra. Ugyanakkor az első számú nukleáris energiával foglalkozó kínai vállalat, a China National Nuclear Corp. nagyszabású, mintegy 600 millió jüanos kötvénykibocsátást hajt végre március 17-én, az így nyert forrásokat pedig a saját projektek mellett akvizíciókra fordítja.   

 

Ezek alapján úgy tűnik, Kína továbbra is az atomenergia felhasználásának elkötelezettje, az átmeneti szigorítások ellenére. Amennyiben ez nem így lenne, nehéz lenne elképzelni, hogy a szénimportra szoruló Kína vajon hogyan fedezné energiaszükségletét pusztán fosszilis forrásokból, nem beszélve az ezzel járó környezetszennyezés következményeiről, ami Kínában már jelenleg is rendkívüli mértékű.

 

Mindent egybevéve, a komoly kockázatok és a bizonytalanság ellenére megeshet, hogy jelenleg egy soha vissza nem térő vételi lehetőséggel állunk szemben…

Have a profitable day!

Szólj hozzá!

Címkék: kína japán india tőzsde globális befektetések urán befektetesek útján felfedezők nyersanyagok portfolioblogger conqueror cameco felfedezők úzján

A bejegyzés trackback címe:

https://conqueror.blog.hu/api/trackback/id/tr532747175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása