HTML

Impresszum

A Reálszisztéma - Marco Polo Származtatott Abszolút Hozam Alap célja, hogy a hazai állampapír kamatokat meghaladó hozamot tegyen elérhetővé a Befektetők részére. Ezt az alapot kezelem én Bakács Tamás.

Befektetési tapasztalataimat és szakmai tudásomat külföldön szereztem. Több éves felsőfokú tanulmány elvégzése után többek között dolgoztam az Arthur Andersen LLP nemzetközi könyvvizsgáló vállalat globális pénzügyi tanácsadói részlegén New Yorkban, a Baillie Gifford & Co. nevű Edinburgh, Skóciában működő nemzetközi alapkezelő vállalatnál és az Alma-Ata, Kazahsztánban működő Compass Asset Management nevű fedezeti alapkezelő vállalatnál, mint portfolió menedzser és vezető elemző.

Felfedezők útján

Ezzel bloggal elindítok egy alternatív tőzsdei fórumot, ahol olyan részvényekről, szektorokról és trendekről szeretnénk majd vitát indítani, amelyekről nem igen tudnak itthon, vagy ha igen, akkor egy újszerű megvilágításban szerepelnek majd. A valóságos helyzetet csak szélesebb összefüggésében ismerhetjük meg, amit a hosszú távú befektetőknek mindig szem előtt kell tartani. Mivel a tőzsde ritkán ad lehetőséget a teljes kép megismerésére, hogy a megfelelő döntést meghozzuk, fontosnak tartom hogy minél szélesebb látókörrel rendelkezzünk. Ezért érdemes új befektetési story-kat meghallgatni, vagy régi nézeteinket egy új szemléletben átgondolni…

Portfilio.hu hírek

Hazai befektetésekhez

Érdemes figyelni az ezüstöt!

2010.12.08. 16:33 Conqueror

Az ezévi látványos aranypiaci rally láttán hajlamosak vagyunk megfeledkezni a „kistestvér”, az ezüst teljesítményéről, holott jóval látványosabban szerepelt az elmúlt hónapokban. Míg az év elején az ezüst unciánkénti árfolyama 18 dollár körül mozgott, december elejére elérte a 30 dolláros szintet, ami több, mint 65%-os növekedést jelent. Mivel az arannyal ellentétben az ezüst számos ipari alkalmazással is bír, többek között szupravezetőként, katalizátorként, napelemekben, és víztisztítási folyamatokban használják fel, piacán jelentősen kisebb a valószínűsége az esetleges lufik képződésének. Ugyanebből az okból kifolyólag az ezüst árfolyama azonban nagyobb kilengésekkel bír és jóval volatilisabb az aranyénál, azaz kockázatosabban kereskedhető.

A kitermelő vállalatok részvényeinek megvásárlása ugyanakkor jobb kockázat/hozam aránnyal rendelkező alternatívának bizonyulhat, különösen, ha sikerül egy alacsony kitermelési költségekkel és jelentős készletekkel bíró vállalatra bukkannunk. Az aranybányákhoz hasonlóan az ezüstvállalatok terén is komoly akvizíciókkal számolhatunk. A szektor legújabb híre az orosz oligarcha, Mihail Prohorov bejelentése, miszerint az érdekeltségébe tartozó Polyus Gold, ami arany és ezüstkitermeléssel egyaránt foglalkozik, a következő év folyamán egyesülni készül a világ egyik vezető bányavállalatával. A merger másik résztvevője ugyan eddig nem került megnevezésre, a potenciális jelöltek között van a világ egyik vezető ezüstkitermelője, és egyben Oroszország harmadik legnagyobb aranyvállalata, a Polymetal, amelyet a legnagyobb nemesfém-készletekkel bíró bányatársaságok között tartanak számon.

Have a profitable day!

 

6 komment

Címkék: oroszország tőzsde globális arany ezüst növekedés befektetések befektetesek vállalatfelvásárlás útján felfedezők nyersanyagok portfolioblogger conqueror felfedezők útján m&a nemesfém kitermelés junior miners kimerülő lészletek

A bejegyzés trackback címe:

https://conqueror.blog.hu/api/trackback/id/tr802502289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tombolatom 2010.12.08. 20:28:41

Nem gondolod, hogy a 30 éves csúcsán ez egy kicsit késői ajánlás? Ma épp korrigált, tehát, ha valaki vett amikor beírtad az azóta minuszban ül benne. Persze lehet, hogy felfog még menni, de az, hogy ez nem lufi, de még volatilisabb valahogy nem megy egy bekezdésbe nálam.

Conqueror · http://www.rbroker.hu 2010.12.09. 12:03:09

@Tombolatom:
Először is, köszönöm a hozzászólást! Igazság szerint sokkal inkább azt szerettem volna hangsúlyozni, hogy az ezüst árfolyamának ilyen mértékű szárnyalását még az ezüstbányák részvényei nem árazták be, így hatalmas felfutás előtt állnak. Az ezüst vétel helyett sokkal inkább javaslom az ezüstkitermelők részvényeinek vásárlását. A cikkben említett Polymetal nevű vezető orosz kitermelő vállalat, például, meg akarja duplázni a piaci kapitalizációját a következő három évben, erről van egy cikk a Bloombergen, ha érdekel. Egy jelenleg közel 6 milliárd dolláros kapitalizációval bíró, vezető vállalattól pedig ez elég ambiciózus kijelentés. Az ezüstöt személy szerint 2007 óta követem, az egyik kedvenc befektetésem, elsősorban azért, mert kiválóan ki lehet vele védeni az inflációs hatásokat. Egyébként, ha összehasonlítod az oly gyakran lufinak titulált aranypiacot és a főként ipari kereslet/kínálat által dominált rézpiacot, akkor az utóbbi jóval volatilisabb a kettő közül, a réz ára idén közel 50%-os kilengést produkált. Az ezüst piacán pedig mind az ipari szükségletekből, mind a spekulációból adódó felhajtóerő egyformán jelen van, ezért a nagyobb volatilitás.

Nem utolsó sorban pedig, egy további nagyon fontos szempont, amiért az ezüstre, mint fundamentális tényezőkkel is megalapozott befektetésre tekinthetünk, hogy a globális ezüst kínálat nagyon erősen korlátozott. Évente mintegy 20.000 tonnát termelnek, miközben csak körülbelül 200.000 tonnára becsülik azt a mennyiséget, ami még a föld alatt található és gazdaságosan kitermelhető. Ezek szerint gazdasági értelemben az ezüst a Föld egyik legritkább fémje. A napenergia hasznosításán túli ipari felhasználók 10 éven belül az évi ezüsttermelés 70%-át fogják felhasználni. Ha a napelemek termelésében számítunk is a hatékonyság növekedésére, az ezüst kínálat rendkívül korlátozott lesz.

Tombolatom 2010.12.09. 16:52:17

@Conqueror: Nagyon szimpatikus a gondolkodásod, ahogy lebontod miért is éri meg befektetni az ezüst bányákba. Remélem igazad lesz. Én egy kicsit tartok az orosz piactól a talán legnagyobb volatilitása miatt, de lehet ők a következő nagyon nyerő hely mert talán a legolcsóbbak más piacokhoz képest.
Én is kereskedtem pár ezüst bányával mint az SLW, de már ez is 100%-ot ment fel pár hónap alatt. Nekem egy kicsit irreális ez az ezüst szárnyalás, sőt mondhatni lufinak tűnik mert tudtommal sokkal olcsóbb a kitermelési költsége mint az aranyé, de biztos igazad van és kevés van már belőle.
Ez lehet nem egy fair kérdés és ne vedd sértésnek mert amiket olvastam tőled tetszenek, de megnéztem a pár éves hozamodat és kevésnek tűnt. Hogy lehet ez, ha ezt szabad megkérdezni? Én is most kezdtem el egy blogot ahova élőben beírom a kereskedésemet miután 13 év amerikai egyetem-munka után haza költöztem. www.tombolatom.blogspot.com Ha van további jó ötleted és nem titkos akkor örülnék, ha megosztanánk a tudásunkat.

Conqueror · http://www.rbroker.hu 2010.12.11. 19:09:40

@Tombolatom: Ezüst bánya vállalataink főleg Dél és Közép Amerikában müködnek, mert ott látjuk a legnagyobb rizikóval korrigált hozam lehetőságeket és jelentős még feltáratlan nyersanyag készleteket..
A Marco Polo alap csak idén februárban indult el, tehat max csak az egy éves hozam tükrözi az új befektetési politkánkat, ami viszont erősen mutatja hogy milyen irányban halad a világ és hogy egyre több szektorban érvényesülnek nézeteink.
A blogod tetszik, mert nagyon egyedinek tünik! Ilyen tipusúval még itthon nem találkoztam. Gratulálok az ötlethez. Egyenlőre nem igazán tudnék tanácsot adni mert nekem is relative új probálkozás ez a blog. Sok sikert a kereskedésben és a bloggal!

Tombolatom 2010.12.13. 09:35:40

@Conqueror: Azt hiszem sikerült megtalálni a valós hozamodat ami már szép nagyon. Sok sikert, biztos növekedni fogsz amint több ember ismer meg. Nekem is egy hasonló alapban dolgozás a cél, de előtte lehet még futnom kell pár kört mert másból diplomáztam és nem dolgoztam csak a saját számlámom:) Követni fogom a blogodat.
süti beállítások módosítása